lamp
  Elmiljö

 

 

Sover du bra? Vaknar utvilad och pigg?

Elektriska fält är ett problem i många sovrum. Hus byggda efter 1958 har plaströr (VP-rör) i väggarna som inte ger skydd. Vägguttag ligger normalt intill och bakom sängplatsen, oskärmade lampsladdar stryker tätt förbi huvudet på några decimeters avstånd och avger kraftiga elektriska fält.

I sovrum är det vanligt att man blir exponerad under hela natten utan att vara medveten om saken. Kroppen behöver vila och återhämning under natten, ligger man då och vrider sej i elektriska fält kan det uppstå problem som huvudvärk, sömnstörningar, dålig sömnkvalité (djupsömn), utmattning på morgonen samt, i en del fall, problem med blodtryck.

Utbredningen av olinjära belastningar orsakar övertoner och spikar på nätet, övertonerna använder elektriska fält som transportkanaler som ger påverkan under natten. 
Elektriska fält är konstanta, även nattetid då man tror att det mesta är avstängt.

Testa själv, bryt strömmen. 
En effektiv metod att kolla om man är påverkad av elektrisk bestrålning är att bryta strömmen under natten i en period av ett par veckor. Då får man en indikation på om det finns påverkan av elektriska och/eller magnetiska fält. 
Att bryta nattetid betyder att man kan bryta hela bostaden i centralen eller i mätarskåpet, kyl/frys brukar klara sej över natten om den inte trafikeras för hårt.
Ett annat alternativ är att bryta helt under några dygn, men då bör man låta känsliga grupper som kyl/frys, larm, värmesystem mm stå på. Då finns dock en risk att dessa grupper ger elektriska fält i sovrummet.

Flerfamiljsfastigheter
Bor man i en flerfamiljsfastighet är det ingen större ide att bryta strömmen då det vanliga är att grannlägenheter ger elektriska fält in i sovrummet. Har grannen på andra sidan exempelvis hemelektronik stående mot väggen kan det skapas högfrekventa magnetfält som ökar den biologiska stressen.