lamp
  Elmiljö

Du kan spara pengar genom att skaffa timprisavtal för din elanvändning. Du får ditt elpris per timme istället för per månad och kan styra din förbrukning av el till den tiden på dygnet när elpriset är som lägst.

Praktiska elektriska åtgärder som dämpar elförbrukningen om man har timprisavtal. Råden är generella och hänsyn ska tas till eventuella negativa effekter som kan uppstå i samband med energibesparingar som fuktproblem, bakterier etc.

 • Bergvärmepannor
  Kan styras med tidkopplare att gå i drift nattetid. En lättillgänglig vridomkopplare placeras invid elcentralen där man kan styra tidkopplaren och driftsätta pannan efter behov. En smart modul kan installeras om man önskar fjärråtkomst till pannan via mobilapp.
  En del bergvärmepannor har inbyggd funktion för nattdrift.

 • Ackumulatortankar, varmvattenberedare
  Kan med fördel värma vattnet under natten med tidomkopplare placerad i elcentralen. Viktigt är att inte ställa ner temperaturen under 60-65 grader då bakterier kan överleva i låga temperaturer. 

 • Direktverkande el
  Har man direktverkande elvärme med elradiatorer kan man montera en tidomkopplare som slår av elradiatorerna under de mest kostsamma timmarna på dygnet.
  .

 • Luftvärmepumpar
  Brukar ha inbyggda funktioner för nattdrift (timer)  Återkommande service är att rekommendera för att undvika onödigt energispill.

 • Värmespridning
  Montera värmeflyttare intill kaminer, kakelugnar, eldstäder etc som drar ut värmen till andra delar av bostaden. 
  Värmeflyttaren är en liten elansluten fläkt med integrerad termostat som installeras i väggen till angränsande utrymmen. 

 • Lysrörsarmaturer
  Äldre lysrörsarmaturer kan man skifta lysrör till LED om man inte behöver dimmra.
  Det går även att ersätta lysrören med 230V LED-strip som är dimbar, den får en god färgåtergivning 

 • Laddare
  Sätt en timer på ett vägguttag eller skarvuttag för laddning av batteridrivna apparater. Då förhindras att laddarna står i standby och förbrukar ström i onödan.