Smart House - ett bra alternativ när man bygger nytt

För ca ett halvår sedan flyttade Willi Schmidt in i sitt nya hus på Dingelsundet utanför Karlstad. Huset ligger beläget intill Vänern med utsikt överstora delar av älvutloppet till Vänern. Han har själv ritat och projekterat rumsplaceringarna. Tanken på intelligent elsystem dök upp tidigt i byggplaneringen. Willi Schmidt förklarar varför han ville använda just Smart House.

- På mitt jobb installerades Smart House för 5 år sedan och det har fungerat förträffligt. Jag har visserligen ingen större teknisk kunskap om systemet men det behövs inte, säger han, jag noterade bara vilka funktioner som användes och vilka möjligheter det fanns.

Priset inte avgörande
- För mej var det ingen tvekan, jag ville ha samma system i mitt blivande nybygge och idag är jag glad att jag tog det beslutet. Och priset var ok, jag vet att det tidigare kostat det dubbla mot vad det gör nu. Men priset var inte avgörande för min del, utan istället det faktum att jag sparar in på elkostnaderna genom att kunna styra belysning och vägguttag i scenarier. Det är helt toppen tycker han, och riktigt häftigt och kul. 

Prislappen för elinstallationen har hamnat på ca 80 000 kronor inkluderat komponenter för styrsystemet och kostnader för programmering mm. Willi påpekar att om hans tekniska kunnade varit lite bättre hade han kanske valt en dyrare variant med ännu fler funktioner.
- Jag valde ett lite enklare system som har de grundläggande funktionerna jag behöver. Jag ser investeringen som en framtidssäkring vad gäller säkerhet, trygghet och komfort.

- Att med en knapptryckning kunna ställa om hela huset precis som jag vill är något jag kan rekommendera till andra som har planer att bygga nytt hus.
- Det gäller bara att få tid att sätta sej in i systemet ordentligt, något jag har saknat då mitt jobb och bygget i övrigt tagit all tid. Men nu har jag systemet installerat, det fungerar bra, och nu vill jag helst av allt få tid att låta Smart House-programmeraren instruera mej så jag kan göra alla konfigureringar själv, säger han och fortsätter.

  Willi har designat stora ljusa öppna ytor i köket. Strömbrytarna sitter så att de inte är alltför iögonfallande.
- Ska man kunna se att huset är av intelligent utförande måste man veta vad man ska leta efter, säger han.

 


Utseende - Komfort - Säkerhet
- Att huset har ett intelligent elsystem märks inte utseendemässigt om man inte har ett tränat öga, jag använder vanliga standardströmbrytare där inkopplingen till styrsystemet sker med en liten mottagare som monteras i apparatdosan. Strömbrytarna styr belysning och en del vägguttag som i en vanlig installation, förklarar han. Det är bara i sovrummet som man kan se en annan typ av knappar som används för hur hela huset ska styras, här kan jag till exempel välja morgon, dagläge eller natt. Trycker jag på natt stänger hela husets belysning ner, strykjärnsuttag, kaffebryggare och en del annat slår av. På morgonen trycker jag på "morgonläge" och belysning tänds på toaletten, hallen dimmras upp en aning, köksbelysningen tänds och kaffebryggaren startar. 
Jag kan välja om huset ska se bebott ut när jag är borta eller hur utebelysningen ska uppföra sej under natten. 
- Trots att jag valde ett enkelt system så finns det så många funktioner att välja på så jag måste först lära mej vilka dom är innan jag kan besluta om dom ska användas säger han med ett leende.


Willi visar den enda platsen i 
huset - sovrummet - där man 
kan se att huset är centralstyrt. 
6 tryckknappar för valfria scenarier.

Problemen
Willi har upplevt en del problem med elanläggningen men påpekar att det är problem som till stor del härrör från elleverantören. 
- En skadad servis från elleverantören orsakade en hel del olägenheter, men det har rättats till nu.
Vid installationen av Smart House-systemet fanns en del problem med komponenter som inte fungerade på rätt sätt, men det var en garantifråga och rättades till snabbt. 
- Jag upplevde det som att leverantören av systemet reagerade direkt, dom ville inte höra talas om defekta komponenter utan åtgärdade saken omgående.
- På Dingelsundet har vi problem med dålig täckning för mobilnätet, det innebär att larm-SMS riskerar att inte komma fram om något händer när vi är borta. Därför håller min installatör just nu på att kolla alternativ bland nätoperatörerna för att hitta en lösning.